Paus Adrianus

Woensdag  11 januari 2023 om 15.00 uur
Glorieuxpark, Huize Terhage
(achterin park met eigen parkeerplaats)
Geldropseweg 170, Eindhoven

Spreker: Michiel Verweij

Op 9 januari 1522 werd Adrianus Florensz van Utrecht, hoogleraar theologie in Leuven en regent van Spanje namens Karel V, tot paus gekozen.
Tijdens de anderhalf jaar dat hij paus was, probeerde hij voor het eerst een antwoord te vinden op de uitdaging van Maarten Luther.
Het bekendst bleef Adrianus VI door het feit dat hij misstanden erkende, fouten toegaf en verbetering beloofde. In deze voordracht wordt het leven van deze paus uit de Nederlanden geschetst.

Voor Eindhoven komt er bovendien nog een lokaal tintje bij, omdat Adrianus’ meest onmiddellijke medewerkers Brabanders waren, zelfs vaak uit wat nu Zuidoost-(Noord-)Brabant is.

 Zo kwam een van Adrianus’ meest vertrouwde kamerheren, Nicolaus van der Poorten, uit Eindhoven zelf.

Michiel Verweij (Oirschot, 1964) is een Nederlandse classicus en adjunct-conservator op de Koninklijke Bibliotheek van België.   Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van het humanisme in de Nederlanden. In 2002, 2003-04 en opnieuw in 2010 was hij gasthoogleraar  aan de KU Leuven waar hij de leiding had over de Latijnse grammatica, de geschiedenis van de Latijnse literatuur van de Middeleeuwen en, in de Latijnse literatuur, van de interpretatie van post-klassieke auteurs. Wij kennen hem van de artikelen die hij maandelijks schrijft in onze kerkkrant.