Liturgie kalender

September 2024

Brood om te leven, naar lichaam en ziel

In eigen land neemt de armoede toe. Kinderen gaan naar school zonder eten. Veel mensen leven onder de armoedegrens. Voedselbanken kunnen de toestroom nauwelijks aan. Mensen slapen op straat en zijn overdag op zoek naar iets eetbaars.
Grote groepen mensen leven bij de dag, druk doende om het meest noodzakelijke bij elkaar te vinden. Ze hebben geen taal meer om de ernst van hun situatie onder woorden te brengen. Hun zintuigen, hun taal, hun gevoel, hun geloof zijn afgestompt vanwege het systeem, waarin machthebbers taal gebruiken om onrecht te verhullen.

In zulke tijden, neen het was niet toen, het is nu, in deze tijd, in deze crisistijd staan er altijd profeten op die woorden geven waar mensen aan de onderkant van de samenleving geen woorden voor hebben. ‘Als iemand zo arm is dat hij vandaag in deze tijd zichzelf en zijn kinderen amper in leven kan houden, dan mag hij van onze lieve Heer een
broodje wegpakken’,
zei de bisschop van Breda, monseigneur Tiny Muskens (1935-2013). Hij zei het ruim een kwart eeuw geleden. Zijn uitspraak heeft vandaag nog kracht en waarde.

Anderen laten door daden zien wat mensen nodig hebben: voedsel door voedselbank, kleding bij kledingbanken, rust in een nachtopvang, troost bij een voorbijganger die zijn oor leent.
De keerzijde van “ons systeem” is dat het aantal rijken toeneemt, zijn gaan meerdere keren per jaar op vakantie, kopen huizen om ze vervolgens tegen hoge prijzen te verhuren.
Nu ik dit opschrijf, hoor ik de profeet Amos tegen de rijken zeggen:
God, de Heer zegt: Jullie doen arme mensen kwaad, mensen die zich niet kunnen verdedigen. Jullie zeggen: ‘Wanneer is de feestdag voorbij? Dan kunnen we weer geld verdienen. Is de sabbat nu nog niet afgelopen? Dan kunnen we weer graan gaan verkopen.’ Jullie vragen te veel geld. Jullie gebruiken oneerlijke gewichten. Jullie kopen slecht graan. En jullie laten arme mensen als slaven werken voor een klein beetje geld, of voor een paar schoenen. Nooit zal ik vergeten wat jullie gedaan hebben.” (Amos 8,4-7)

Ik kan het niet laten om hier een wens van Augustinus aan te verbinden: “Ik wil u vragen, smeken en aansporen om zachtmoedig te zijn, medelijden te hebben met degenen die lijden, klaar te staan voor de zwakken.
Laat uw gastvrijheid in deze tijd van vele vluchtelingen, behoeftigen en noodlijdenden overvloedig zijn en uw goede werken ook.”

René Hornikx

Kerk-Krant Jaargang 12, nummer 5
van 4 augustus 2024:

‘Zevende scheppingsdag’

Liturgiekalender

September 2024

Zondag 1 september 9.30 uur: 22e zondag door het jaar
Thema: Zuiver je hart

Lezingen: Deuteronomium 4,1-2,6-8 en Marcus 7,1-8.14-15,21-23
Voorgangers: Joost Koopmans

Zondag 8 september 9.30 uur: 23e zondag door het jaar
Thema: Ga open

Lezingen: Jesaja 35,4-7a en Marcus 7,31-37
Voorganger: René Hornikx
Bijzonder: Ziekenzondag met Teken van Bemoediging

Zondag 15 september 9.30 uur: 24e zondag door het jaar
Thema: Wie zegt gij dat ik ben?

Lezingen: Jesaja 50,5-9a en Marcus 8,27-35
Voorganger: Mart Hendriks
Bijzonder: Vredeszondag

Zondag 22 september 9.30 uur: 25e zondag door het jaar
Thema: De twist voorbij

Lezingen: Wijsheid 2,12.17-20 en Marcus 9,30-37
Voorganger: Rob Kostermans en Dolf van der Linden

Zondag 29 september 9.30 uur: 26e zondag door het jaar
Thema: Wie niet tegen ons is, is voor ons.

Lezingen: Numeri 11,25-29 en Marcus 9,38-43.45.47-48
Voorganger: Johan Wolbrink

Zondag 6 oktober 9.30 uur: 27e zondag door het jaar
Thema: Samen één zijn

Lezingen: Genesis 2,18-24 en Marcus 10,1-12
Voorganger: Joost Koopmans